PATRIK MIDELF

Sång, cittern, gitarr, whistles, bodhrán


"Till skillnad från den melankoliska och mollklingande svenska

folkmusiken har den irländska folkmusiken i mina öron en mer upplyftande ton. Jag tilltalas av den rika historia som irländarna har lyckats tonsätta.


Personligen älskar jag att lära mig nya instrument och då passar

den irländska instrumenteringen perfekt då den är väldigt mångsidig. Jag har

därför under årens gång stämt om gitarren i en öppen stämning, börjat spela

irländsk bouzouki, tin whistle, low whistle och bodhrán."
ERIKA VON KNORRING

Sång, whistles, flöjt, bodhrán

 

"Det som fångat mig mest med den irländska folkvisan är förmågan att sätta ord på triviala händelser och missunnsamma förhållanden, och ändå göra slutprodukten till något vackert. Det är på samma gång både starkt och sårbart.

 

Som sångerska har jag fått utforska och se min röst från nya infallsvinklar. Även om tonspråket känns igen från våra svenska folkvisor är det många gånger milsvid skillnad på berättande, melodi- och stämuppbyggnad.

 

Jag har också fått möjlighet att utforska, för mig, nya instrument som tin whistles, bodhrán och irländsk tvärflöjt.

Det är aldrig för sent att lära sig nya färdigheter!"

Copyright @ Gyttring 2019

Följ oss på:

- Anhopning -                - Oordnad samling -                - Ett gytter -

Ordet gyttring härstammar från verbet “att gyttra” - det vill säga “att sammanfoga (föremål) så det uppstår en (oordnad) samling”.

 

Vi är en folkmusiktrio som spelar irländska folkvisor med inslag från den svenska folkmusiktraditionen. Musiken framför vi på populär folkmusikinstrumentering med gitarrer, cittern, låtmandola, mandolin, banjo, bodhrán, whistles och stämsång. 

Vi guidar publiken genom den irländska låtskatten och dyker gärna ned i historierna bakom berättelserna, både musikaliskt och innehållsmässigt. Historierna blandas upp med traditionell och medryckande dansmusik, samt en stor portion humor.

   

Gyttring är:

ROBBIN STÅHL

Gitarr, låtmandola, mandolin, banjo, sång

 

"Jag har alltid fascinerats av snabb och avancerad musik. I min ungdom lyssnade jag mycket på komplex gitarrmusik och progressiv metal exempelvis Paul Gilbert, Steve Vai och Dream Theater.  

 

Därav är det som ligger mig varmast om hjärtat i den irländska musiken de snabba och tekniskt krävande dansstilarna och musiken som hör därtill - jigs, reels och hornpipes."